Dabar

Subscribe to Dabar feed
Updated: 7 min 24 sec ago

Dijelovi repozitorija prilagođeni za ispis

Wed, 09/26/2018 - 14:04

Određene stranice unutar digitalnih repozitorija u Dabru vizualno su prilagođene za ispis (printanje). Radi preglednijeg ispisa izbačeni su nepotrebni slikovni i tekstualni dijelovi, a ostavljena su glavna obilježja stranice poput naziva repozitorija, logo Dabra te podaci koji se ispisuju.

Za ispis je posebno prilagođen izgled profilnih stranica osoba, izgled rezultata pretraživanja, rezultata pregledavanja te izgled zapisa pojedinog objekta.

Tags: dabardigitalni repozitorijiispis

Nadograđena Islandora na verziju 7.x-1.11

Thu, 09/13/2018 - 14:12

Tim Dabra izvršio je nadogradnju aplikativne podrške na kojoj je izgrađen Dabar - Islandora verzije 7.x-1.10 nadograđena je na verziju 7.x-1.11. Tijekom dana javljali su se povremeni problemi u radu repozitorija koji su otklonjeni.

Podsjećamo, Islandora je platforma otvorenog programskog koda za upravljanje digitalnim objektima temeljena na Drupal CMS-u, Fedora repozitoriju i Apache SOLR-u.

Tags: islandoraodržavanje

Na repozitorije dodani novi statistički prikazi

Thu, 07/19/2018 - 12:57

Na repozitorije u Dabru dodani su statistički prikazi objave digitalnih objekata: statistika pohrane objekata te vrste pristupa u repozitoriju.

Kroz statistički prikaz pohrane objekata na svakom je repozitoriju sada za svaki mjesec, godinu ili određeno vremensko razdoblje moguće vidjeti:

  • veličinu i broj svih objekata u repozitoriju (objavljenih, neobjavljenih, nedovršenih, izbrisanih),
  • broj svih objavljenih objekata,
  • broj svih objekata u otvorenom pristupu,
  • broj zasebnih vrsta objekata.

Za potrebe korištenja podataka iz navedenog prikaza omogućen je izvoz podataka u CSV formatu.

Prikaz u obliku pite prikazuje udio objekata u repozitoriju prema vrsti pristupa, izražen u postocima, pri čemu je naveden i konkretan broj radova. Prikaz udjela objekata moguće je precizirati odabirom određenog datuma.

Navedenim prikazima pristupa se putem poveznice Statistika objava koja se nalazi na lijevom dijelu repozitorija ispod poveznice Statistika posjećenosti.

Tags: dabarstatistikarazvoj

Omogućena pohrana izlaganja na skupovima (prezentacije)

Mon, 07/16/2018 - 10:28

Prema planu razvoja, u Dabar repozitorijima omogućena je pohrana novog digitalnog objekta: izlaganje na skupu.

Izlaganje na skupu je cjelina koja omogućuje arhiviranje i dijeljenje sadržaja prezentiranih na skupovima, a može djelovati kao samostalna ili cjelina koja se povezuje s ostalim objektima poput radova u zborniku.

Objekt je implementiran prema Specifikaciji koju je sastavila Radna skupina za opis znanstvenih i srodnih radova, kontrolirane rječnike i identifikatore. Slijedi izrada specifikacije za pohranu knjiga od strane iste radne skupine, a implementacija se očekuje krajem godine. Primjer pohranjenih izlaganja na skupu možete vidjeti u Repozitoriju Srca.

Podrška za pohranjivanje izlaganja na skupu je uključena na svim repozitorijima. Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite na adresu dabar@srce.hr.

Tags: prezentacijeroadmapprodukcijaizlaganje na skupuradne skupine

Omogućena pohrana audiovizualne građe (video materijali)

Thu, 07/12/2018 - 10:22

U repozitorijima u Dabru omogućena je pohrana novog digitalnog objekta: audiovizualna građa.

Audiovizualnu građu čine dugi i kratki video zapisi u čijem su stvaranju sudjelovali djelatnici ustanove vlasnika repozitorija, a koje ustanova želi pohraniti, trajno sačuvati te dati na korištenje ili na uvid javnosti, definirajući prilikom pohrane prava pristupa i uvjete korištenja objekta.

Objekt je implementiran prema Specifikaciji koju je sastavila Radna skupina za opis slikovne, audio i video građe, kontrolirane rječnike i identifikatore, a koja je dostupna na stranicama Dabra. Primjer pohranjenog audiovizualnog objekta možete vidjeti u Repozitoriju Srca.

Podrška za pohranjivanje audiovizualne građe bit će uključena na repozitorijima na zahtjev odgovorne osobe za uspostavu i održavanje repozitorija, stoga molimo urednike repozitorija koji imaju audiovizualnu građu i žele ju pohranjivati da nam se jave na dabar@srce.hr.

Ujedno najavljujemo radionicu za pohranjivanje slikovne, audio i audiovizualne građe koju ćemo organizirati u rujnu, a točan termin i način prijave bit će objavljen naknadno.

Tags: dabaraudiovizualna gradjavideo